Γλυκα
Υγρό κέικ σοκολάτας – ιδανική τούρτα για γενέθλια
Υλικά για το παντεσπάνι: 50 γρ. κουβερτούρα 120 γρ. αποφλοιωμένο αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη 100 γρ. άχνη ζάχαρη 2 ασπράδια αβγών 50 ml κρέμα γάλακτος 1 κ.σ. κορν φλάουρ για την γκανάζ: 250 ml κρέμα γάλακτος 250 γρ. κουβερτούρα 150 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη για το γλάσο: 150 γρ. κουβερτούρα 150 ml κρέμα γάλακτος για […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
για το παντεσπάνι:
50 γρ. κουβερτούρα
120 γρ. αποφλοιωμένο αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
100 γρ. άχνη ζάχαρη
2 ασπράδια αβγών
50 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. κορν φλάουρ
για την γκανάζ:
250 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. κουβερτούρα
150 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη
για το γλάσο:
150 γρ. κουβερτούρα
150 ml κρέμα γάλακτος
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
ξύσμα κουβερτούρας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για το παντεσπάνι:
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω στη λιωμένη σοκολάτα την αμυγδαλόσκονη, την άχνη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω ζωηρά. Χτυπάω πρόχειρα σε ένα μπολάκι τα ασπράδια να αφρίσουν και τα προσθέτω στο μείγμα. Χύνω την κρέμα γάλακτος κι ομογενοποιώ όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας το σύρμα. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα (χωρίς τρύπα στο κέντρο) και μεταφέρω το μείγμα εκεί. Εναλλακτικά στρώνω λαδόχαρτο ή σιλπάτ πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και φτιάχνω με το μείγμε έναν στρογγυλό δίσκο, διαμέτρου 18εκ..
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 12′-15′. Το παντεσπάνι θα πρέπει να έχει στεγνώσει ελαφρώς, αλλά να παραμένει εύκαμπτο.
για την γκανάζ:
Σε ένα κατσαρόλι με βαρύ πάτο ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθούν τα δύο υλικά, σχηματίζοντας μια παχύρρευστη κρέμα. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω την κρέμα να γίνει χλιαρή. Όση ώρα περιμένω, χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, όχι σε σαντιγί αλλά σε υφή που να θυμίζει το γιαούρτι. Μόλις πέσει η θερμοκρασία από την κουβερτούρα, την ενώνω με την κρέμα γάλακτος που χτύπησα κι αναδεύω με μια σπάτουλα.
για τη συναρμολόγηση:
Καλύπτω το παντεσπάνι με την γκανάζ και λειαίνω με μια σπάτουλα, να πάει παντού και να καθίσει σαν στρώμα επάνω στο δίσκο. Αφήνω την τούρτα στο ψυγείο για 1 βράδυ ή καλά κλεισμένη στην κατάψυξη, να σφίξει και να σταθεροποιηθεί. Την επομένη ετοιμάζω το γλάσο.
για το γλάσο:
Σε κατσαρόλι με βαρύ πάτο ζεσταίνω την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν δημιουργηθεί η σοκολατένια κρέμα, την κατεβάζω από τη φωτιά, την αφήνω για λίγο να γίνει χλιαρή και γλασάρω την επιφάνεια και τα τοιχώματα της τούρτας. Αφήνω και πάλι στο ψυγείο ή την κατάψυξη να κρυώσει καλά η τούρτα.
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
Πριν σερβίρω, διακοσμώ αν θέλω την τούρτα μου με ξύσμα κουβερτούρας.
~δοκίμασέ το!~ pastrychef